Selecteer jouw land

If your country is not in the list, choose international

International

North and South America

België ‹ WIJZIGEN
< Terug naar de lijst

Feature Skater & Instructeur: Kris Fondran

Kris Fondran is één van de meest toegewijde inline skate instructeurs op de planeet. Ze begon op het ijs en heeft de afgelopen 25 jaar een verscheidenheid aan skate disciplines lesgegeven! We vonden het tijd om met haar te praten en meer over haar leven met en zonder skates te leren.

 

Kris, je staat al bijna je hele leven op skates! Kun je uitleggen hoe dit je als een persoon heeft gevormd?

Vanaf de eerste keer dat ik op het ijs stapte werd ik verliefd op schaatsen. Mijn eerste liefde was kunstschaatsen waar ik deelnam aan lokale en regionale wedstrijden deelnam en schaats testen deed via de United States Figure Skating (USFS).

 

In de late jaren '80 kocht ik mijn eerste paar inline skates en kwamen we samen met andere figuurschaatsers en hockeyspelers om te skaten voor de lol. De overgang van schaatsen naar inline skates ging naadloos. Het was een low impact, high satisfaction activiteit. Gezien het feit dat ik destijds ook een marathonloper was herkende ik snel de cardiovasculaire en spier voordelen, evenals het voordeel dat mijn lichaam een pauze kreeg van rennen.

 

 

In de vroege tot mid-jaren '90, wanneer inline skaten op een hoogtepunt was in de VS, werd ik voorgesteld aan de International Inline Skating Association's Instructor Certification Program (ICP) door een lokale skate winkel eigenaar in Cleveland, OH. Eerst als een gecertificeerde instructeur in 1995, toen als een programma examinator en uiteindelijk de directeur van het programma in 1998, sinds dat punt is het altijd het ICP geweest.


Doordat ik betrokken ben bij de ICP al die jaren heb ik de mogelijkheid gehad om zoveel gepassioneerde skaters en instructeurs over de hele wereld te ontmoeten. Dit heeft mijn leven verrijk op een manier die ik niet kon bevroeden. Door de jaren heen zijn er talloze reismogelijkheden geweest (1 miljoen flight miles!) en ik heb nu vrienden over de hele wereld. En het komt allemaal door mijn liefde voor skaten en dat ene telefoontje naar een lokale skate winkel!

Ik had onlangs een zeer grote verjaardag - de grote 50. Ik ben ervan overtuigd dat al mijn jaren van skaten en lesgeven mijn niveau van gezondheid, geluk en kijk op het leven positief heeft beïnvloed. Het houdt me jong van binnen naar buiten.

 

Als skater ervaar ik dat skaten je een persoon met vastberadenheid en doorzettingsvermogen maakt, ben je het daarmee eens? (hoe en waarom)
Het gaat terug naar een concurrerende kunstschaatsster en runner zijn. Je vindt hier geen succes in als je makkelijk opgeeft. Gezien het feit dat ik skateles heb gegeven voor meer dan 25 jaar en de ICP heb gedirirgeerd gedurende 19 jaar, geef ik duidelijk niet op. Ik ben of toegewijd of ik ben klaar.

 

Naast skate instructeur zijn heb je ook een masterdiploma in Bewegingswetenschappen en geef je parttime les aan een universiteit. In eerdere video's op ons Rollerblade Youtube-kanaal - http://www.youtube.com/watch?v=Pr93V-UVEdY&  (tips voor beginners) leg je de voordelen van skaten uit. Kun je ons geheugen opfrissen met een samenvatting van de beste delen?

Skaten om fitter te worden is de reden waarom de meeste mensen kiezen om te skaten. Het is full-body, low-impact workout (zonder teveel druk op gewrichten) die je cardiovasculair systeem verbetert, alsook je spierkracht, uithoudingsvermorgen en lichaamssamenstelling. In een studie die ik afgelopen zomer met collega's en studenten van de Cleveland State University heb uitvoerd, hebben we ontdekt dat inline skaten zelfs core stabiliteit en kracht verbetert!


Skaten brengt ons buiten de sportschool of fitness center en staat ons toe om buiten vrij te bewegen (denk aan parken of spannende settings in de stad of omgeving). Het enige wat je nodig hebt is een goed paar skates - merk Rollerblade natuurlijk - en bekend worden met de basics van bewegen op skates en snelheid controleren. Je zult versteld staan hoeveel plezier je zult hebben tijdens deze workouts.

 


 

Naast fysieke voordelen verbetert skaten ook de mindset en mentaliteit van de skater. Wat kun je hierover delen vanuit dit oogpunt?
Ik heb jarenlang yoga lesgegeven aan atleet-hockey spelers, schaatsers, basketbal spelers, baseball spelers etc. De connectie tussen de yoga principes van lichaam en beweging bewustzijn en athletische c prestaties was erg duidelijk. Dus toen Rollerblade mij in 2010 benaderde om een workout te ontwikkelen, wat uiteindelijk de "Mobile Yoga Workout" http://www.mobileyogaworkout.com/ werd en de connectie tussen skaten en yoga benadrukte, was het allemaal erg logisch.


Skaten en yoga are zijn allebei niet zwaar voor de gewrichten en focussen op een connectie tussen beweging en ademhaling wat leidt tot een ritmische, meditatieve ervaring. Ik geloof dat een connectie met het ademhalingsritme en bewustzijn van de 'push and glide' beweging van skaten kan leiden tot een vermindering van stress en het verhogen van de helderheid vam geest, net zoals yoga dat doet. Voor mij is skaten de perfecte bewegende meditatievorm.

 

De ICP focust op de ontwikkeling van getalenteerde en gepassioneerde skate instructeurs die, door het veilig en effectief inline skate lesgeven, wereldwijd meer mensen aan het sporten krijgen. Hoe ontwikkelt dit programma zich?

 

De ICP zit inmiddels in zijn 26ste jaar van "Teaching the world to skate", en blijft skate instructeurs wereldwijd opleiden. Het recreatieve niveau van inline skaten ("learn to skate" niveau) wordt vaak ondergewaardeerd in de meeste landen ten opzichte van competitieve niveaus van skaten zoals racing.

 

 

De ICP overbrugt dit verschil door een platform te creeëren voor enthousiaste skaters die zich kunnen ontplooien tot instructeurs (die weer de deelname in hun stad of land positief kunnen gaan beinvloeden). Elk jaar certificeren we honderden instructeurs in steden over de hele wereld. Voor meer informatie over de ICP of om je in te schrijven voor een programma, ga dan naarhttp://www.inlinecertificationprogram.org.
 

Last but not least, als een van de meest gepassioneerde en toegewijde promoters van skaten, deel met ons je 5 tips/feiten over skaten die we moeten weten:

1: Inline skaten is toegangelijk voor bijna iedereen.
2: Het is een relatief goedkope sport die overal kan worden uitgevoerd.
3: Voor de leukste en beste ervaring moet je leren je snelheid en het stoppen te controleren.
4: Inline skaten verbrandt ongeveer evenveel calorieën als rennen, maar dan met minder impact op je lichaam.
5: Skaten leidt tot spontaan glimlachen. Serieus. Ga skaten en ervaar het zelf!